Dlaczego zupa jest ważna na posiłek dnia?
- 857 Views
- Paulina Kwiatkowska
- 21 lutego 2022
- Dieta
Zupa to popularne danie serwowane w wielu kulturach. Często jest to pierwsze danie posiłku i może być podawane jako przystawka, a nawet jako danie główne. Zupa może być przyrządzona z każdego rodzaju mięsa, owoców morza, warzyw lub owoców.
Istnieje wiele odmian przepisów na zupy, w tym zupy, biskwity, gazpachos i buliony. Zupa jest ważna, ponieważ dostarcza organizmowi składników odżywczych wtedy, gdy najbardziej ich potrzebuje – gdy jest się źle lub jest przeziębiony. Zupa dostarcza również płyn osobom, które ćwiczą przez długi czas i muszą uzupełnić płyny.
Jakie są rodzaje zup?
Zupa to pokarm, który zazwyczaj składa się z wody lub bulionu oraz warzyw, mięsa, ryb, lub innych składników.
Istnieją dwa główne rodzaje zup – gorąca i zimna. Gorące zupy są zwykle podawane jako posiłek, podczas gdy zimne zupy są często podawane jako przystawka lub jako pierwsze danie posiłku.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieją cztery rodzaje zup: klarowna (składająca się tylko z bulionu), zagęszczona (zagęszczona skrobią), kremowa (na bazie śmietanki) i purée (zmieszana do gładkiej konsystencji).
Jeżeli chcemy szybko zrobić pyszną i pożywną zupę możemy wykorzystać Thermomix.
Zupa Thermomix to zupa smaczna i zdrowa – którą każdy bez problemu wykona w kilka minut.
Korzyści zdrowotne wynikające z codziennego jedzenia zup
Zupa to idealny posiłek dla osób poszukujących pożywnego, lekkiego i sycącego dania. Zupy mogą być przyrządzane z warzyw, mięsa lub ryb, ale wiele przepisów zawiera również makaron, ryż lub kluski. Są również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw.
Wykazano, że zupy mają wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład badania wykazały, że jedzenie zupy przed posiłkiem może zmniejszyć ilość jedzenia spożywanego podczas tego posiłku nawet o 10%. To dlatego, że zupa sprawia, że czujesz się syty szybciej, a jej zjedzenie zajmuje Jak zauważono w Journal of General Internal Medicine, ci, którzy jedli zupę przed obiadem, znacznie zmniejszyli utratę wagi w porównaniu z tymi, którzy tego nie zrobili. Jest to postrzegane jako wynik sytości wynikającej z jedzenia zupy, co sprawia, że ludzie nie mają później ochoty na inne kaloryczne potrawy.